O nama

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kneginec Gornji utemeljeno je 17.02.1924. godine sa svrhom obrane od vatrene stihije, ali i kao svojevrsno stjecište cjelokupnog kulturnog i zabavnog života u selu. Kroz godine rada društvo je uz svoje iskrene entuzijaste čvrsto stalo na noge i od velike je pomoći mještanima Općine Gornji Kneginec.
Društvo je udruženo u VZO Gornji Kneginec u kojem djeluju još tri članice. Prema procjeni ugroženosti i planu zaštite od požara za Općinu Gornji Kneginec koji je donesen 1999. godine, DVD Kneginec Gornji određeno je kao središnje društvo sa djelovanjem na cijelom području Općine Gornji Kneginec koje iznosi 22,34 km2 (što je 1,77 % od ukupnog prostora Županije).

Na području općine obitava 5640 stanovnika u 1650 obiteljskih kuća dok je na vinorodnom brežuljkastom kraju općine sagrađeno 1414 vikend kuća u kojima sve više borave ljudi. Općina Gornji Kneginec teritorijalno je smještena u sredini Varaždinske županije.

Prema navedenom vidljivo je da naša operativna vatrogasna postrojba koja broji  24 člana pokriva veliki gusto naseljeni teritorij. Operativni članovi postrojbe su osposobljeni ljudi koji su prilikom intervencija zaštićeni najmodernijim zaštitnim odijelima.

Društvo danas broji 95 člana koji putem preventivnog djelovanja nastoje podići svijest mještana na polju vatrozaštite.
Unatoč tome, vatrogasna postrojba godišnje odradi prosječno 32 intervencije i 20 aktivnosti.
Od ostalih aktivnosti puno se polaže pažnje na već spomenutu preventivu gdje se u vlastitoj režiji kreira protupožarni letak koji se uručuje svakom domaćinstvu nekoliko puta godišnje.

Puno vremena troši se na obuku operativnih članova koji putem teorijske nastave i praktičnih vježbi usvajaju nova znanja.


Financiranje društva najvećim dijelom proizlazi iz općinskog proračuna dok se sredstva još prikupljaju od mnogobrojnih sponzora i dobrovoljnih priloga mještana.

Ovdje su spomenuti samo najvažniji segmenti rada DVD – a Kneginec Gornji, međutim, potrebno je odraditi i niz drugih zadaća na polju preventivne, promidžbe,usavršavanja kadrova, omasovljenja članova kako bi ova udruga stekla priznanje i poštovanje žitelja općine Gornji Kneginec.

Rad našeg društva temelji se na velikom zajedništvu i solidarnosti između svih članova koji svoju ljubav prema vatrogastvu iskazuju u obavljanju mnogobrojnih zadaća, a veliki dio slobodnog vremena odvajaju kako bi ova udruga stasala u ozbiljnu i snažnu vatrogasnu organizaciju spremnu da pomogne bližnjem u nevolji.