Prezentacija dijela operativnih i natjecateljskih aktivnosti vatrogasaca Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

Prezentacija dijela opreme i mogućnosti Vatrogasne zajednice Varaždinske županije održava se danas u Vatrogasnom centru Kneginec
25. svibnja 2024.
Obilježen blagdan Tijelova
30. svibnja 2024.

Dana 25.05.2024. pripala nam je čast da budemo domaćin eventu „Prezentacija dijela operativnih i natjecateljskih aktivnosti vatrogasaca Vatrogasne zajednice Varaždinske županije“ u sklopu obilježavanja manifestacije “ Svibanj – mjesec zaštite od požara“ i povodom proslave 100. obljetnice humanog rada i djelovanja DVD-a Kneginec Gornji koji se održao ispred Vatrogasnog centra Kneginec.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti impresivan broj vatrogasnih vozila i opreme DVD-ova s područja naše županije te Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.

Tijekom prezentacije, prikazani su različiti segmenti vatrogasnih vozila, uključujući navalna vozila za gašenje strukturnih požara, vozilo za gašenje šumskih požara, vozilo za spašavanje s visine (auto ljestve), vozilo za spašavanje na vodi (čamac), tehničko vozilo za prometne i druge nesreće, pick- up vozilo, kombi vozilo sa prikolicom opremljenom visokotlačnim modulom.

Demonstrirane su i simulacije unutarnje navale, spašavanja s visina i dubina pomoću užadi, spašavanje s visina uskakanjem u zračni jastuk, postavljanje vodenih brana i izrada zečjeg nasipa te se izvršila prezentacija prikolice opremljene za obranu od poplava dok su najmlađi vatrogasci pokazali svoju spretnost u natjecateljskoj vježbi.

Osim operativnog dijela programa, održana je i edukacija mještana putem preventivnih letaka, makete požarne kuće gdje su posjetitelji mogli vidjeti kretanje dima prilikom požara kuće, prezentirao se rad detektora dima, ugljičnog monoksida, propan butan plina koji svi zajedno bežičnom Wi-Fi vezom šalju upozorenje o pojavi plina i dima u kući na vaš pametni telefon. Predstavili su se i sprejevi Fire Delete za početno gašenje požara, protupožarna deka za prekrivanje nastalih požara u kuhinji te vatrogasni aparati za gašenje vodom, prahom i pjenom.

Obilazak vozila i opreme izvršili su izaslanik župana Varaždinske županije ujedno i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, načelnik stožera CZ Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, zapovjednik VZO G.Kneginec Igor Kišiček, predsjednik VZO G.Kneginec Mihael Magdić, predsjednik DVD-a Kneginec Gornji Davorin Cvek. Nakon obilaska izaslanik župana Varaždinske županike Goran Kaniški uputio je vatrogascima čestitku na obučenosti i spremnosti te napomenuo kako Varaždinska županija uvijek pridaje posebnu pažnju dobrovoljnom vatrogastvu.

Zahvaljujemo se svim sudionicima na odvojenom vremenu, opremi i vozilima koja su pripomogla kako bi se navedeni event mogao održati u tako bogatom programu.