Vježba u trafostanici TS 110/20/10 kV KNEGINEC

Preventivno osiguranje groblja
1. studenoga 2022.
Usluga prijevoza
9. veljače 2023.

U prostoru transformatora, uslijed unutarnjeg kvara, došlo je do zapaljenja trafo ulja u istom i nastanka požara u trafostanici TS 110/20/10 kV KNEGINEC. Srećom, riječ je samo o vatrogasnoj vježbi koju su izveli vatrogasci DVD-a Kneginec Gornji u suradnji s vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina i djelatnicima HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o. DP Elektra Varaždin.

S obzirom da je trafostanica pod visokim naponom, vatrogasci moraju biti oprezni, a samo postupanje je drugačije propisano. U gašenju požara prioritetna je zaštita života gasitelja, te u tom smislu bez djelatnika HEP-a ne smijemo izvršavati nikakve radnje tako dugo dok operativni djelatnik HEP-a ne osigura bez naponsko stanje postrojenja primjenom pet pravila sigurnosti.

Ova vježba je dobar način da se vatrogasci upoznaju sa postupanjem i poduzimanjem potrebnih mjera prije samog gašenja  požara na takvim postrojenjima ali i da se ukaže na određene nedostatke.

Na vježbu je stiglo 14 vatrogasaca sa 3 vozila koji su ugasili požar. U svakom slučaju, pokazalo se da su vatrogasci i u ne baš tako idealnim situacijama spremni odraditi svoj dio posla, a bez obzira i da se nešto dogodi na trafostanici.